Open call: de troffel

Open call: de troffel

Afgestudeerde en autodidacte theatermakers, choreografen, performers, tekstschrijvers en scenografen opgelet: de inschrijvingen voor onze stimuleringsprijs De Troffel zijn geopend.

Voor De Troffel zijn we op zoek naar het beste concept voor een voorstelling of performance van een beginnend maker. Dat plan, idee of concept dat op de plank ligt (of nog helemaal niet), maar er om schreeuwt om werkelijkheid te worden, kan nu ingediend worden. De Troffel is de kans om een eerste stap te zetten op weg naar de realisatie van je concept.

Tijdens Festival Cement (17 t/m 25 maart 2023) krijgen acht makers de kans om hun plan te presenteren. Een vakkundige jury beloont het beste concept met De Troffel bestaande uit €7500 en de uitnodiging om de realisatie van het plan op Festival Cement 2024 te tonen.

Waar zijn we naar op zoek?

We zoeken inzendingen die een uitgesproken urgentie laten zien en die ons een inkijkje geven in de vertrekpunten van het project. Daarnaast moedigen we vormexperimenten aan en een nieuwe blik op aloude thema’s of actualiteit. Ook willen we je vragen om een concrete theatrale vertaling van je idee in je inzending te verwerken. Wat krijgen we straks te zien of maken we mee?

Hoe doe je mee?

Stuur je plan (max. twee A4, met als titel de naam van jouw concept - De Troffel) uiterlijk dinsdag 17 januari om 23.59u naar: detroffel@festivalcement.nl. Omdat de commissie de inzendingen blind leest, is het belangrijk dat je in je inzending jouw (eigen) naam en cv niet vermeldt.

Wie beoordeelt de inzendingen?

Alle inzendingen worden eerst beoordeeld door een leescommissie, bestaande uit Tamara Roos, Milone Reigman en Ahilan Ratnamohan. Deze commissie selecteert vervolgens 8 plannen die op maandag 20 maart door de makers zelf gepitcht mogen worden aan een deskundige jury. Dit jaar zijn de juryleden Joost Segers, Dorothy Blokland en Sophie Sanders. 

Wie gingen je voor?

In 2022 won Toni Blackwell De Troffel met haar concept Voor sletten die zijn verkracht. Deze voorstelling is de komende editie van Festival Cement te bewonderen. Eerder werd de prijs gewonnen door Mooni Van Tichel, Courtney May Robbertson, Sascha Bornkamp en Leonore Spee, Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen, Lips & Knobel, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT, Charlotte Bouckaert en Alexia Leysen