Leernetwerk De Metselarij start met nieuwe lichtingen programmamakers en zakelijk leiders

Leernetwerk De Metselarij start met nieuwe lichtingen programmamakers en zakelijk leiders

In januari 2022 gaan twee nieuwe lichtingen van De Metselarij van start: één voor programmamakers en één voor zakelijk leiders. Voor zakelijk leiders is het de vijfde lichting sinds de oprichting van het leernetwerk in 2015. De start met programmamakers is nieuw. De beproefde en unieke methode van De Metselarij is echter hetzelfde. Metselaars bepalen zelf wat en hoe ze willen leren, terwijl ze elkaar versterken, spiegelen en aanmoedigen.

De Metselarij werd in 2015 opgericht bij Festival Cement door Andrea van Wingerden, (destijds zakelijk directeur) vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie zakelijk leiders en creatief producenten in de podiumkunsten.
Sindsdien is De Metselarij uitgegroeid tot een bloeiend netwerk van ambitieuze denkers en daadkrachtige doeners met gedeelde waarden. 

Hoe?
Het netwerk van de Metselarij is opgedeeld in groepen van ca. 15 deelnemers. Jaarlijks gaan er nieuwe groepen van start. Groepen stellen zelf en naar eigen behoeften – met hulp van de programmaleiding – een leerprogramma samen dat bestaat uit:
- Het krijgen van extra kennis en vaardigheden, via experts, veldbezoeken, trainingen en masterclasses.
- Reflectie en spiegeling aan elkaar, via regelmatige begeleide intervisie.

Iedere groep Metselaars komt één dagdeel per maand samen, onder begeleiding van een coördinator. De groepen ontmoeten elkaar tijdens Festival Cement (waar de Metselarij ontstaan is) en op MetselaReis, wanneer we op werkbezoek gaan naar inspirerende plekken. De meeste groepen trekken ca. 3 jaar met elkaar op. 

Deelname aan de Metselarij komt in aanmerking voor subsidie via Werktuig PPO. Elke groep heeft beschikking over een eigen leerbudget. 

Voor wie?
Metselaars zijn (op projectbasis) werkzaam voor een culturele instelling, het aantal jaren werkervaring ligt gemiddeld tussen de 0-7 jaar. Je hebt zin om je te committeren aan je eigen ontwikkeling en aan een groep. Samen bepaal je wat, hoe en van wie jullie willen leren. Welke inspiratie je op wilt doen en waarover je in gesprek wil. 

Er gaan twee groepen van start met elk een eigen profiel. 

Programmamakers
Onder programmamakers verstaan we jonge professionals die (context)programma’s, expo’s of themabijeenkomsten maken voor culturele instellingen. 
Je bent een bruggenbouwer tussen kunst en publiek. Podiumkunst, beeldende kunst, performance of andere (hybride) kunstvormen. Mogelijk heb je verdiepende vragen over het samenstellen van programma, omgaan met de verwachtingen van je opdrachtgever, afspraken maken en onderhandelen, de rol van de toeschouwer/deelnemer, je positie binnen/buiten een organisatie, hoe je in je werk te verhouden tot grote maatschappelijk verschuivingen of andere vraagstukken die jou momenteel bezighouden.      

Zakelijk leiders/creatief producenten
Deze jonge professionals scheppen de voorwaarden. Noem jij je mogelijkmaker, zakelijk talent, cultureel ondernemer of iets anders? Waar het om gaat is dat jij het overzicht heb, de verbanden ziet en in het belang van de kunst(enaar) handelt. Strategisch, financieel, in samenwerking. Ook jij bent creatief en vindingrijk, net als je artistieke omgeving. Mogelijk heb je vragen over je persoonlijk leiderschap, organisatierollen, financieringsmixen, stakeholdermanagement, positionering, lobby, onderhandelen, design thinking, internationaal produceren, jezelf presenteren of andere vraagstukken die jou momenteel bezighouden. Al vier lichtingen metselaars gingen je voor.

Aanmelden of meer info?
andrea@off-script.nl of 06-43754929