HÉLÈNE VRIJDAG (2020 - 2021)

HÉLÈNE VRIJDAG (2020 - 2021)

Hélène Vrijdag (1996, FR) studeert momenteel af aan de Performance-opleiding op de Toneelacademie Maastricht. Haar werk centreert zich rondom overdonderende verstilling: alle mogelijke manieren om het begrip stilte groots te belichamen als performer. Dit doet ze juist door altijd te vertrekken vanuit stem, geluid en muzikaliteit. Terugkerende thema’s in haar werk zijn de vrouw, de mythe en het onaantastbare.

Ze is sound-designer en sopraan met een grote liefde voor taal. Al schrijvend filosofeert ze tegelijkertijd over het woord als beperkt communicatiemiddel. Ze probeert dan ook zintuiglijk werk te maken en is daarbij gefascineerd door texturen in geluid, kleur, beeld en taal.

Terugkerende elementen in haar werk zijn de vrouw, de mythe en het onaantastbare. Hélène maakt stille, feministische pleidooien om mensen in alle sereniteit te laten overvallen door andere waarheden. Als maker begint ze vanuit het theater om daarna het voorbijgaande van een performance te vereeuwigen in blijvende kunstvormen. Zo is haar werk ook te vinden in de vorm van beeldende (foto- of video)installaties, het gedrukte woord en mp3’s.

Voor Festival Cement 2021 maakt Hélene, samen met Timo Tembuyser, de Cement Productie La Loba, een coproductie met VIA ZUID, Talentontwikkeling in de Podiumkunsten, Limburg, en Muziektheater Transparant.

Meer van Hélène zien?

Makersportret Hélène Vrijdag