Hallo met... Tibau Beirnaert

Samen met regisseur Laurens Aneca maakte Tibau hun afstudeervoorstelling F A G G O T S. De vers van het KASK afgestudeerde (2023) performer, theatermaker en knutselaar Tibau Beirnaert zet drag, queerness en fantasy, gepaard met absurdistisch en grotesk spel, centraal in hun werk.

 

Wat zijn je favoriete kwaliteiten in een mens?

Ik word zelf heel gelukkig als ik iemand zie die gepassioneerd is in hun vak, en ik bewonder de focus en toewijding die daar vanaf straalt. Dat vind ik heel aanstekelijk. Het liefst bewonder ik iemands wereld van een afstand, zodat die persoon niet gestoord wordt in hun flow. Wat mijn dag ook kan maken, is een spontane glimlach van iemand op straat of hulp in het openbaar vanuit een onverwachte hoek. Ik hou van die kleine gebaren.

Wat is je favoriete bezigheid?

Mijn bezigheden gaan eigenlijk alle kanten op. Vaak kom ik tijd te kort om alles evenveel aandacht te geven. Soms ervaar ik een hyperfocus, waarbij iets me zo kan vastgrijpen dat ik er volledig in opga. Op dit moment zijn er bezigheden die een constante in mijn leven zijn: het beoefenen van drag, waarbij ik me volledig kan transformeren naar een ander persona, het stylen van pruiken en het performen in drag. Ook theater en dans beoefen ik al heel lang. Ik volg meerdere keren per week paaldans- en salsalessen. Daarnaast heb ik vaak ‘kookbuien’ waarin ik me uren kan verliezen. Tot slot geniet ik van de natuur en breng ik veel tijd buiten door. Met al deze activiteiten ben ik lange tijd zoet.

Hoe zou je willen sterven?

Ik heb ooit een voorstelling gemaakt met een vriend, waarin we een uur lang halsstarrig probeerden een plant te worden, zij het zonder succes. We begroeven onszelf dan in de aarde, en deze periode was voor mij heel bijzonder. Dus hoe zou ik willen sterven? Het liefst op een vredige, idyllische plek met vrienden, om vervolgens direct in de natuur opgenomen te worden en verder te leven in andere planten en dieren.

Wie is je favoriete schilder(es)?

Mijn favoriete schilder is Caspar David Friedrich, vooral bekend van het werk Der Wanderer über dem Nebelmeer. Er schuilt in mij een vergelijkbare dromer.

Welk natuurlijk talent had je graag willen hebben?

Ik zou graag leniger zijn. Hoewel mijn ouders me deze eigenschap niet hebben meegegeven, werk ik eraan. Omdat ik van jongs af aan veel aan hardlopen heb gedaan, heb ik nu vrij korte hamstrings die niet altijd even goed meewerken. En zingen, ik zou graag van die hoge noten kunnen halen zoals al die popsterren.


 

Hallo met... Tibau Beirnaert
Thomas Dhanens