1377

Eleonore van Godtsenhoven en Menzo Kircz aan het werk in Broedplaats 's-Hertogenbosch

Van 27-06 t/m 08-07 wordt er weer gewerkt in Broedplaats 's-Hertogenbosch. Makers Eleonore van Godtsenhoven en Menzo Kircz zullen werken aan hun voorstelling RESIDU, die in februari 2023 in première zal gaan bij Viernulvier in Gent.  

RESIDU
Dit is het brillenglas van een man die slechts aan één oog blind was.
Dit is een schaalmodel van de planeet mars.
Dit is de pet van de vorige kapitein van de veerpont. Op z’n laatste dag waaide hij af, daarna heeft er lange tijd een familie zeemeeuwen in geleefd.

Onze wereld is continu in opbouw. Geschiedenissen worden omver gegooid, geëffend en verdwijnen onder appartementsblokken, horeca, winkels en nieuw aangelegde parken. Niet alleen de buurt maar ook de verhalen worden gegentrificeerd. Met RESIDU willen Menzo en Eleonore deze verloren geschiedenissen reconstrueren uit wat er wél nog is achtergebleven: alledaagse voorwerpen, een boodschap op de muur, een buurtbewoner die zich alles nog heel goed herinnert en de fantasie die zich daar een weg tussen baant. 

Zij stellen zich op als slechte archeologen. Ze gaan op zoek naar de dingen die ze op straat vinden en de verhalen daarachter. Ze doen aannames en verzinnen waar ze dat nodig achten. Ze vinden het niet erg als ze zichzelf of de geschiedenis tegenspreken. Omdat zij denken dat de geschiedenis zichzelf eens wat vaker zou mogen tegenspreken. 

Eleonore van Godtsenhoven en Menzo Kircz zijn theatermakers. Ze delen een fascinatie voor de verbeelding achter het schijnbaar waardeloze en speelveld tussen verbeelding en historie. Residu Local vond haar oorsprong tijdens het Over het IJ Festival op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam in de zomer van 2019 en legde sindsdien een parcours af langs verschillende plekken. In februari 2023 is de uiteindelijke première van RESIDU gepland bij Viernulvier in Gent. 

Tijdens hun residentie in de Broedplaats willen ze onderzoeken hoe de verhalen die ze doorheen de tijd in situ verzameld hebben, met elkaar in verbinding staan. Ze willen zoeken of er een niet-lineaire manier van vertellen kan ontstaan die eerder vloeiend aanvoelt. Op die manier hopen zij een holistische vertelstructuur te kunnen uitzetten die iedere avond variabel kan zijn. Dit onderzoek voeren ze samen met onze dramaturg Lennert Boots die hen de komende tijd zal vergezellen.