2694

Dit is waarom je een gastgezin zou moeten worden

Wim en Mieke zijn een gastgezin voor Festival Cement. Als ze ruimte en tijd hebben, slaapt er soms een maker bij hun thuis - en dat kunnen ze eigenlijk iedereen aanraden.

“Wij geven een bed, maar krijgen er zoveel voor terug”, vertelt Mieke. “Bij iedere persoon die we ontvangen krijgen we de meest prachtige verhalen te horen. Onze gasten zijn altijd mensen waar je iets mee krijgt, het gaat vanzelf altijd dieper dan alleen onderdak bieden.” 
“Je raakt een stukje in andermans leven verstrengeld, en loopt een eindje met hen mee”, vult Wim haar aan.

De makers werken tijdens hun verblijf bij een gastgezin veelal naar hun voorstelling op Festival Cement toe. Als gastgezin maak je vanaf een kleine afstand dus het proces van een maker mee, en dat vinden Wim en Mieke heel bijzonder.

“Als extra beloning zie je wat het eindresultaat is van wat er bij je blijft slapen”, zegt Wim. En niet alleen de voorstelling van de maker wordt bezocht: Wim zat afgelopen editie van Cement bij maar liefst bij 8 performances in de zaal. “Wij zijn helemaal niet artistiek en kunstzinnig, maar we zijn wel goed in het bieden van overnachtingen en zo voelen we ons toch verbonden met Festival Cement” vertelt het duo.

Hoe gaat dat dan in zijn werk, gastgezin zijn?

Vanuit Cement kun je de vraag krijgen of je een tijdje beschikbaar bent om een maker te ontvangen. Dat varieert tussen een paar dagen en een paar weken. “Als je geen zin hebt, dan zeg je dat ook gewoon”, stelt Mieke, “maar wij hoeven ons eigen schema eigenlijk niet aan te passen voor de gast.”

Wim en Mieke vertellen dat de makers altijd gewoon hun eigen gang gaan, en overdag meestal aan het werk zijn in Den Bosch. Soms eten de makers mee, soms ook niet, maar dat regelt zich eigenlijk altijd vanzelf.

“Soms zijn er mensen die zeggen: ‘ik snap niet waarom je het doet’, en dan denk ik: ‘ik snap niet waarom je het niet zou doen’” zegt Mieke, “Wij liggen achterover en de wereld komt naar ons toe”, voegt ze er lachend aan toe. Volgens dit duo verbreedt het bieden van een slaapplek aan een maker echt je horizon. “Je gaat er niet letterlijk rijk van worden, maar figuurlijk zeker wel, dat zul je merken”, concludeert Wim.

Festival Cement is altijd op zoek naar nieuwe gastgezinnen. Klinken de ervaringen van Wim en Mieke je als muziek in de oren? Of heb je misschien nog vragen? We zien graag een mailtje tegemoet op vrijwilligers@festivalcement.nl