De opera van de vallende mens

Een opera in VR van Celine Daemen

'We leven nu al een dikke week in ons eigen Hopper schilderij; we zitten vast in onze huizen en staren in uit onze ramen. We voelen onze muren misschien al op ons af komen.
Ik wil jullie in deze gekke periode uitnodigen om met Virtual Reality even te ontsnappen aan die fysieke realiteit. De muren om je heen even te vergeten en met je verbeelding en je smartphone, je badkamer om te toveren tot een oneindig heelal.

Speciaal voor Cement in Isolement bewerkten we mijn VirtualReality ervaring ‘De Opera van de Vallende Mens’ tot een 360* video die je thuis kan streamen met je telefoon of tablet. Je kunt 360 graden om je heen kijken, door met je telefoon of tablet heen en weer te bewegen. Gebruik een koptelefoon of speaker als je die hebt, zet de helderheid van scherm omhoog en vergeet niet de videokwaliteit van youtube zo hoog mogelijk te zetten. Ik wil jullie vragen om te gaan zitten op het donkerste plekje van je huis. De lampen uit te doen, en de gordijnen en deuren dicht. Bekijk daar, in alle rust, in het donker, de Opera van de Vallende Mens.' 
- Celine Daemen

De Opera van de Vallende Mens 

De Opera van de Vallende Mens is een Virtual Reality opera over de eenzaamheid en verdrinken in jezelf, geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Tijdens het vooronderzoek ontmoette ik een aantal mensen achter slot en grendel: op de gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting. Ze vertelden me over een verdriet dat je plots, op een dag, zo maar kan overvallen. Over de leegte, de stilte, het verlangen, de moed en de hoop. De Opera van de Vallende Mens werd een onderzoek naar de eenzaamheid van verdriet en je onbegrepen voelen, maar bovenal een poging elkaar te vinden en de eenzaamheid te doorbreken. 

De inleiding bij De Opera van de Vallende Mens door hoogleraar Paul Verhaeghe was alleen tijdens het festival te bekijken.

Bekijk hierboven de opera in VR. Let op: 360* video werkt enkel op telefoon, tablet of met VR-bril.