De helden van Ahilan en Junior

De helden van Ahilan en Junior

Marcelo Bielsa en Les Brown

Etuwe Bright Junior en Ahilan Ratnamohan staan op 31 juli en 1 augustus met de voorstelling Look On The Bright Side op Expeditie Cement in De Nieuwe Vorst in Tilburg. In de performance onderzoekt Junior zijn eigen droom: het sterrendom. Maar wie zijn eigenlijk de helden van Junior en Ahilan?

Held van Ahilan: Marcelo Bielsa

Ahilan: ‘Tot nu toe heb ik niets gevonden dat suggereert dat hij een mens is.’

Ik aarzel om een held of een idool te hebben. Voor mij is het probleem met een held hebben het moment wanneer je ontdekt dat ze ook mensen zijn. En toch, als ik deze kans krijg om over een held te praten kies ik voor Marcelo Bielsa, de Argentijnse voetbaltrainer die meestal ‘through the backwaters’ (een spreekwoord voor iemand die niet per se het meest prestigieuze pad heeft genomen) van ‘s wereld voetbalclubs is geweest, iemand die op een bijna absurde manier aan zijn principes vast hangt, iemand die kiest om nog steeds een esky te gebruiken als stoel ondanks de luxueuze, gewatteerde stoelen bij de meeste voetbalstadions, iemand die in een 1-slaapkamer appartement woont ondanks zijn high-profile job in de Premier League in Engeland, iemand die wandelt naar zijn werk. Een professionele voetbaltrainer die een training heeft geleid van in een boom. Die weigert om de traditionele pakjes te dragen bij wedstrijden en enkel in het tracksuit van zijn teams wordt gezien. Zelfs ‘s avonds en op evenementen.

De bovenvermelde verhalen zijn mogelijks fout, maar ze zijn tenminste wat ik geloof en verzamel sinds ik hem ken. Tot nu toe heb ik niets gevonden dat suggereert dat hij een mens is. En toch is het zijn immense menselijkheid die me zo hard inspireert. 


Held van Junior: Les BrownJunior: ‘Sinds ik in Europa ben, heb ik andere perspectieven.’


Er is een oud Afrikaanse spreekwoord dat luidt: ‘when there is no enemy within, the enemies outside cannot hurt you.’  Dat heb ik van Les Brown eerst geleerd.  Les Brown is een motivational speaker en vroeger lid van de Ohio House of Representatives. Ik luister altijd naar zijn audioboek voor inspiratie, net zoals ik als kind luisterde naar de pastoor in de kerk. De pastoor was tegelijk mijn motivatie en mijn geloof. Maar sinds ik in Europa ben, heb ik andere perspectieven. Ik kon me niet meer vinden in alleen de religie. Les Brown biedt me een ander perspectief. Hoewel hij ook religieus is, spreekt hij eerder over spiritualiteit, waardoor ik me op mezelf kan focussen. Een van zijn uitspraken die altijd in mijn hoofd blijft is:  'Je moet het meest bereid zijn om de dingen te doen die andere niet willen doen, om morgen de dingen te hebben die andere niet zullen hebben.’