728

Festival Cement 2023 vindt plaats van 17 t/m 25 maart

AFZENDER CEMENT @ VERKADEFABRIEK

Johannes Wirix-Speetjens
Festival / Afzender Cement @ Verkadefabriek
05-10

Johannes Wirix-Speetjens

Zonderlingen

Maker Johannes Wirix-Speetjens neemt je mee naar een verhaal in Rome. Op een markt voor agrarische producten begint zijn reis naar schoonheid en liefde. Door de ogen van zijn geliefde leert hij de stad, de Italiaanse taal en cultuur, maar ook de verwoestende kracht van liefde kennen. De kracht van deze ontmoetingen staat centraal. Een personage dat zijn geliefde graag mee op scène had gehad, maar met herinneringen zijn hart vult en de stad opnieuw inkleurt. Over liefde, loslaten en terugvinden.
Johannes werkte voor deze ontroerende monoloog samen met Bruno Vanden Broecke (spel- en tekstcoach) en Peter De Graef (tekstcoach).
Marta & Kim
Festival / Afzender Cement @ Verkadefabriek
02-11

Marta & Kim

Our Arms Grew Together

Zoals hun lichamen samensmelten in hun voorstellingen, zo leven zij hun leven.
Our Arms Grew Together is een autobiografisch zelfportret van de liefdesrelatie van makersduo Marta & Kim. In een individualistische maatschappij hebben zij bewust gekozen voor onderlinge afhankelijkheid.

Laatste Nieuws

Maak kennis met Johannes Wirix-Speetjens
Verdieping
di 13 september 2022

Maak kennis met Johannes Wirix-Speetjens

Johannes (*Sint-Niklaas, 1997) is als Belg opgegroeid in Haarlem en studeerde in juni 2020 af als master in drama (acteren) op het Conservatorium van Antwerpen. Hij is theatermaker, toneelschrijver en -speler. 'Zonderlingen' is zijn eerste voorstelling, we stellen hem graag aan je voor.
Podcast over jongeren
Verdieping
di 02 augustus 2022

Podcast over jongeren

In deze aflevering van de podcastreeks Fundamentele Gesprekken gaat Lotte Lola in gesprek met cultuurcoördinator Marloes Veerkamp, Young Creatives Thirza de Koning en Merel Bekkers en maker Maxime Dreesen. We spraken over waar je als jongere nu écht op aan gaat, waarom de belevingswereld van een jong publiek centraal moet staan bij het maken, welke vooroordelen erover bestaan en wat een allereerste theaterervaring nu zo speciaal maakt.

Recensies Cement Producties - maart 2022

Recensies Cement Producties - maart 2022

Knippen, schuiven en plakken om het brein te triggeren - Theaterkrant over Ira Brand

"In Like the party has been cancelled neemt Ira Brand de collagetechniek als uitgangspunt. Het fragmentarische en samengestelde werk dat zo ontstaat laat de kijker vrij associëren. Daarbij zet Brand haar lichaam en de ruimte in om een paar prikkelende vraagtekens te plaatsen bij de kaders van het verhalen vertellen." Theaterkrant kwam een kijkje nemen bij Ira Brand en schreef deze fijne recensie.
Recensies Cement Producties - maart 2022

Theater als ruimte - Theaterkrant over Bram van Helden

"Met een handvol juiste attributen, het juiste licht en geluid, en de geconcentreerde focus van de makers op de vloer en de kijkers daar tegenover geloven we in dit huis." Theaterkrant schreef over Bram vindt Ruimte van Bram van Helden.
Recensies Cement Producties - maart 2022

A-capella theaterconcert over het terug claimen van je stem - Theaterkrant over King Sisters

"Rebuilding a Voice is een spannend voorstel voor het opeisen van je stem, voor het actief onderzoeken hoe die stem klinkt, in al zijn schoon- en lelijkheid, voor losbreken uit de groep en erop vertrouwen dat je later of ergens anders wel weer eens samenvalt met de ander." Theaterkrant over Rebuilding a Voice van Kings Sisters.
Recensies Cement Producties - maart 2022

Experimenteren met de poëzie van een AI-algoritme

"Langeraks arena is een welkome, frisse vorm in een landschap met veel theatervoorstellingen die tot in de puntjes worden uitgedacht en geconstrueerd." Lars Brinkman kwam namens Theaterkrant kijken bij Op een gegeven moment Cor Langerak en schreef deze mooie recensie.

Achtergronden

K.U.S. – Een essay in ontmoetingen
Verdieping
di 07 juni 2022

K.U.S. – Een essay in ontmoetingen

"Als je theatermakers vraagt wat het woord theater voor hen betekent, komt één antwoord opvallend vaak terug: een ontmoeting. In K.U.S. – een verzoeningsritueel, het werk dat Iris Carta en Marijn Graven maakten voor Festival Cement, is de ontmoeting niet zomaar een bijproduct, maar de essentie. Daarom een beschouwing gestuurd door ontmoetingen, beginnend met die tussen de twee makers. " Door Elise van Dam, geschreven tijdens Festival Cement - Het Fundament in maart 2022
Dat was Werfplaats #7
Verdieping
di 07 juni 2022

Dat was Werfplaats #7

Van 23 t/m 27 mei gingen vijf makers aan de slag bij onze Werfplaats #7. Janneke Jansen, Lucas deVroe, Farbod Fathinejadfard, Wessel Verrijt en Kinga Jaczewska kenden elkaar nog niet, maar namen deel aan deze experimenteerruimte, waarin we jaarlijkse een losse coalitie van makers uit verschillende disciplines samenbrengen. Ze werkten samen aan een werkstuk of interventie, waarbij elke dag één van de makers centraal stond. Deelnemer Janneke Jansen schreef het volgende stuk over haar deelname.
Blijf nederig, durf grijs te zijn
Verdieping
vr 25 maart 2022

Blijf nederig, durf grijs te zijn

De Reflector is een traject van Festival Cement en Domein voor Kunstkritiek dat startte januari 2021 en door loopt tot voorjaar 2022. Samen zoeken zij naar een duurzame manier van kunstbeschouwing, naar een nieuwe koppeling tussen maker en criticus. De twee deelnemende Cement-makers zijn Bram van Helden en Bart van de Woestijne. De twee critici zijn Thomas van Huut en Alix de Massiac, die beiden schrijven voor zowel online als papieren media als NRC, De Groene Amsterdammer en Mister Motley, over film, theater en beeldende kunst. Anna van der Kruis volgde het traject en schreef er een recap over.