Renée Goethijn

MANNAHATTA

dinsdag 21 maart 2023 21:00 - 22:10
Deuren open
20:30 - 00:00
Locatie
Verkadefabriek - Grote Zaal
Genre
Theater
Beschrijving
In MANNAHATTA transformeert theatermaker Renée Goethijn de scène in een magisch-realistisch en artificieel natuurtafereel. Drie figuren, voor wie de natuurlijke wereld slechts een vage herinnering is, zijn overgeleverd aan elkaar. Hoe reageren ze wanneer dit bizarre landschap aan een absurde rebellie begint? Hoe gaan ze om met het gevoel van ontheemding en vervreemding wanneer hun vertrouwde omgeving onvoorspelbaar handelt?


In MANNAHATTA gaat Renée Goethijn op zoek gaat naar de verbanden tussen ecologische catastrofe, technologie en paternalisme. Ze plaatst de spelers in een tegelijk nostalgische, futuristische en utopische wereld, waarbij de grenzen tussen natuur en technologie vervaagd zijn. MANNAHATTA confronteert de veelbelovende technologische vooruitgang met de wereldomvattende teloorgang door klimaatverandering. Een samensmeltende wisselwerking tussen een oude en de nieuwe wereld. Goethijns’ voorstelling toont op die manier een landschap dat danst op de ruïnes van de wereld zoals we haar kennen. Een landschap dat de mens uiteindelijk misschien wel helemaal opslokt. Is een wereld zonder mensen een dystopie of juist een utopie?


Kind van het surrealisme en schepper van universums Renée Goethijn volgde de makersopleiding aan het Ritcs School of Arts in Brussel. Haar beeldende, absurde voorstellingen verhouden zich op een kritische manier tot onze samenleving. Een urgent en omvangrijk thema kristalliseert zich in Goethijns makerschap vaak snel uit tot een beeldend universum. Meestal is dit een universum waar er iets schort aan de wetmatigheden, logica of gedragscodes. Dat universum vormt het begin voor haar spelers om volgens de daar geldende regels te improviseren. Door alle elementen van haar voorstelling als even belangrijk te beschouwen - de scenografie, de props, het licht, de spelers - bevraagt ze het idee van de mens als centrum van het universum. Haar werken kantelen de verhoudingen (tussen mens, ding en wereld) op een humoristische maar soms ook pijnlijke manier.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden