SELECTIE FESTIVAL CEMENT

De jaarlijkse selectie van makers van theater, dans en performance wordt gemaakt door Leonie Clement. De maker en zijn/haar ontwikkeling vormen het uitgangspunt voor programmering. We tonen een (inter)nationale selectie, waarbij de passerpunt staat in het zuiden van Nederland staat. Dat betekent dat we in het zuiden en Vlaanderen een extra stevige verantwoordelijkheid nemen voor het volgen van beginnende podiumkunstenaars. Het festival biedt ieder jaar een selectie van een actuele generatie podiumkunstenaars. Van afstuderend en opvallend talent tot bewezen talent dat we meer zichtbaar willen maken. We volgen makers voor een langere periode en tonen hun werk meestal meerdere jaren in het festival.

Selectie gebeurt altijd op basis van een dialoog naar aanleiding van werk dat door ons gezien is. Dat gesprek kan over bestaand of nieuw werk gaan. Zo ontstaat een longlist, die richting december naar een shortlist gaat.

Uitnodigingen voor voorstellingen kunnen gestuurd worden aan leonie@festivalcement.nl

DE TROFFEL

Jaarlijks doen we een oproep om voorstellingsconcepten in te sturen. Deze open call is ontstaan vanuit de behoefte om de blik zo breed te mogelijk te houden en afgestudeerde makers de kans te geven hun plannen kenbaar te maken. Een leescommissie selecteert een 8-tal concepten die door de makers aan een vakjury gepresenteerd wordt tijdens het festival. Deze presentaties zijn toegankelijk voor (vak)publiek. Aan De Troffel (voorheen Dioraphte Cement Prijs) is een geldbedrag van €7.500 verbonden en een plek op het daaropvolgende festival.
 

BROEDPLAATS 'S-HERTOGENBOSCH

Broedplaats ’s-Hertogenbosch wordt ingevuld door Theater Artemis, Theaterfestival Boulevard en Festival Cement. De twee theaterfestivals en het jeugdtheatergezelschap bewonen twee panden die grenzen aan dezelfde binnentuin, in hartje centrum.
Broedplaats ‘s-Hertogenbosch zet het broedplaatsbudget in om nieuwe wegen met makers uit te proberen. Soms als partner alleen en soms in coproductie met andere partijen. In 2017 werkte Broedplaats ‘s-Hertogenbosch o.a. met de volgende makers: Merel Smit, Ariadna Rubiolleo en Charlotte Cackaert. Kijk voor meer informatie over Broedplaats 's-Hertogenbosch hier.

PLAN TALENTONTWIKKELING BRABANT VOOR THEATER, DANS EN CIRCUS

De nieuwste generatie makers van theater, dans en circus krijgt in Noord-Brabant meer kansen dankzij PLAN Talentontwikkeling Brabant, waarin producenten, podia én festivals samenwerken. Veelbelovende talenten krijgen ondersteuning bij de ontwikkeling van hun handtekening, het cultureel ondernemerschap, de opbouw van publiek en de zichtbaarheid van hun werk. In elke fase staat de juiste partner met zijn expertise, faciliteiten en netwerk klaar. Naast langere trajecten met de geselecteerde makers biedt PLAN in ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda en Eindhoven via broedplaatsen ruimte voor onderzoek en experiment.

In PLAN werken samen Festival Cement, Theaterfestival BoulevardDansBrabantHet Zuidelijk ToneelFestival CircoloDe NWE VorstPodium BloosParktheater EindhovenUnited Cowboys en Theater Artemis. PLAN wordt ondersteund via het bkkc vanuit de regeling impulsgelden/talentontwikkeling.

In 2014 zijn meerjarige trajecten gestart met Lisah Baert, Katja Heitmann, Eva Line de Boer en Sabine Molenaar. In 2015 zijn Sanne Nouws en Johnny Lloyd aan de lijst toegevoegd, in 2016 zijn trajecten met Wild Vlees en Michiel Deprez van start gegaan en in 2017 hebben The100Hands, Marijn Graven en Evangelos Biskav/ V zich aangesloten.

Andrea van Wingerden (zakelijk leider Cement) is projectleider van PLAN. Je interesse voor een broedplaats maak je kenbaar door contact te zoeken met een van de partners in de plaats waar je werkzaam bent of zou willen werken.

Ga naar de webiste van PLAN.