Over Cement

Proin sit amet tempor metus. Vivamus ut odio rhoncus, egestas leo et, sollicitudin augue. Nulla fermentum tempus purus, sit amet vulputate turpis interdum eget. Phasellus in sapien nulla. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.
Over Cement
Premiere - Theater - Cabaret

SILKE HUYSMANS & HANNES DEREERE

Pleasant Island

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel voor onze moderne tijd, waarin neokolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland onder Australisch toezicht in snel tempo omgespit en leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef.

In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australië, vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel. In deze post-apocalyptische setting botsen documentair-theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei.

Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke vooruitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch tegronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?

Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen, of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijk research, interviews en veldonderzoek. Silke en Hannes stonden eerder op Festival Cement met hun voorstelling Mining Stories, waarin ze de impact van een mijnramp in Brazilië onderzochten.

Bekijk de credits