De Troffel


Jaarlijks doen we een oproep om voorstellingsconcepten in te sturen. Deze open call is ontstaan vanuit de behoefte om de blik zo breed mogelijk te houden en afgestudeerde makers de kans te geven hun plannen kenbaar te maken. Een leescommissie selecteert 8 concepten die door de makers aan een vakjury gepresenteerd worden tijdens het festival.

Deze presentaties zijn toegankelijk voor (vak)publiek. Aan De Troffel (voorheen Dioraphte Cement Prijs) is een geldbedrag van € 7.500 verbonden en een speelplek op het daaropvolgende festival.

 

Open Call

Op deze pagina zullen rond november 2021 de inschrijvingen starten voor de Troffel 2022. 

Winnaars

De Troffel 2021 werd gewonnen door Mooni Van Tichel met haar concept Lacking Reason.  

Uit het juryrapport: “De jury is erg onder de indruk van het diep gelaagde feministische concept van Mooni Van Tichel, Lacking Reason. Van Tichel laat zien dat ze een vernieuwend intellectueel concept weet te vertalen naar een krachtige theatrale wereld. Met haar pitch heeft ze het vertrouwen gegeven dat ze een intense, grensoverschrijdende en bruut poëtische, apocalyptische dansperformance/sci-fi concert gaat brengen.”

Eerder werd de prijs gewonnen door Courtney May Robertson, Leonore Spee & Sascha Bornkamp, Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen, Lips & Knobel, Leen Braspenning, Arno Schuitemaker, Kyoko Scholiers & Ruth Bequart, Anna van der Kruis, Lisa Verbelen, Emke Idema, TAAT (theatre as architecture architecture as theatre), Charlotte Bouckaert en Alexia Leysen.